Zelfvertrouwen

iedereen meer zelfvertrouwen = een betere wereld voor ons allemaal!

Meer zelfvertrouwen zorgt voor een betere wereld

Negatief
Als je weinig zelfvertrouwen hebt ben je geneigd meer de negatieve kanten te zien. Mensen vinden jou niet aardig, denk je. Als je je omgeving belangrijker vindt dan je zelf, weegt het oordeel van die omgeving over jou zwaar. Je hebt weinig zelfwaardering en probeert de waardering die je niet voor je zelf voelt van een ander te krijgen. Het is dus belangrijk dat een ANDER je tof vindt, geweldig, intelligent, sterk.

Bij de minste afkeuring of afwijzing voel je je alweer negatief en slecht. Zie je wel denk je het is allemaal niks. Als je weinig zelfvertrouwen hebt en dus niet positief over je zelf bent, kan je ook heel moeilijk positieve signalen van anderen accepteren. Je voelt je slecht en filtert uit de signalen die je opvangt ook alleen de negatieve. In plaats van op zoek te gaan naar meer positiviteit in je eigen leven ben je geobsedeerd door liefde, warmte, genegenheid van anderen. En het ergste van alles is dat wanneer je dat voor je gevoel niet in voldoende mate krijgt de wereld voor jou de pot op kan. De negativiteit in je juist zal groeien.

Positief
De positieve kijk die jouw zelfvertrouwen jou oplevert, bezorgt je ook een andere kijk op je omgeving. Hun oordeel is niet meer belangrijk. Daar ben je ook veel minder mee bezig. Daardoor ben je meer gericht op je zelf dan op het verwerven van complimentjes en goedkeuring van een ander. Het goede gevoel dat je leven beheerst laat je de wereld zien in al zijn gradaties. Zowel de negatieve als de positieve kanten. Door het goede gevoel van je zelf zal je voorkeur uitgaan naar de positieve kanten. Die zal je willen versterken. Niet ten koste van anderen, maar dankzij de inspanningen van je zelf. Als we met zijn allen meer bezig zouden zijn met ons zelf in plaats van te kijken naar de ander, die meer heeft, het beter doet, ons dwarsboomt (in onze ogen) dan kijken we al met een positievere blik naar elkaar. En net zoals emoties besmettelijk zijn (denk aan iemand zien lachen of huilen, waarna jij de neiging hebt hetzelfde te doen) zo werkt positiviteit ook besmettelijk!

Rob Vellekoop
rob@schoolvoorzelfvertrouwen.be

Advertenties

No comments yet»

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: