Zelfvertrouwen

iedereen meer zelfvertrouwen = een betere wereld voor ons allemaal!

Weinig zelfvertrouwen betekent het leven niet meer aankunnen

Het hebben van zelfvertrouwen heeft oneindig veel meer consequenties dan de meeste mensen denken.

Zelfvertrouwen betekent meer dan durven vertrouwen op eigen kracht. Je merkt pas dan de eindeloze gevolgen van het verlies aan zelfvertrouwen nadat je door omstandigheden zelfvertrouwen hebt verloren. Het spijtige is echter dat de meesten niet beseffen dat hun ‘slechte’ gevoel veroorzaakt wordt door gebrek aan zelfvertrouwen. De mensen zullen de oorzaken vaak buiten zichzelf gaan zoeken.

Als je bijvoorbeeld faalt, verlies je direct aan zelfvertrouwen. Denk aan blijven zitten in klas, zakken voor een (rij)examen, een baan verliezen, een verwante door overlijden of ruzie kwijtraken.

Opeens ga je zaken die je voorheen afhandelde zonder daarover na te denken niet meer kunnen. Dat wil zeggen opeens ga je twijfelen aan eigen kunnen, terwijl je de vaardigheid nog steeds bezit. Je kan immers nog steeds studeren, autorijden, e.d. Je DENKT echter dat je dit niet meer kunt. Je hebt op dat punt geen vertrouwen meer in je zelf, in je eigen kunnen. Dit verlies aan zelfvertrouwen kom je niet automatisch te boven. Op dat moment blijkt dat zelfvertrouwen hebben niet vanzelfsprekend is.

Mensen die een verlieslijden zoals een echtscheiding, sterftegeval, ontslag, e.d., dus mensen met tegenslagen in hun leven zullen merken dat ze niet GEWOON verder kunnen met hun leven.
Voor de oplossing van hun probleem komen ze uiteindelijk terecht bij zichzelf. Want daar ligt de kern. Aan de omstandigheden zelf kan je vaak niets veranderen. Maar wel de manier waarop je hierop reageert. Want daar ligt namelijk de crux van de zaak.

Als je namelijk blijft rouwen om het verlies dat je geleden hebt, wrokkig blijft omdat je niet kan vergeven, faalangstig blijft of niet meer verder durft met je leven uit paniek zit je vast.
Dan kan je de weg terug naar je zelfvertrouwen niet meer terugvinden. Je verzet je tegen de nieuwe situatie (die van na het verlies, van na de verandering). Je wil in feite niet aanvaarden dat je leven veranderd is door sterfte, ontslag, echtscheiding, enz. De nieuwe situatie roept bij jou steeds allerlei emoties op, die er voor zorgen dat je niet in actie komt om verder met je leven te gaan.

In de praktijk word je geholpen door af te rekenen met deze emoties en te leren accepteren dat je leven nu anders is geworden, maar jij het zeker wel aankan. Dat laatste is je zelfvertrouwen dat weer moet gaan groeien. Hieraan zal je weer gaan bouwen als je door de verzetsfase van hiervoor heen gekomen bent.
Rob Vellekoop
rob@schoolvoorzelfvertrouwen.be

Advertenties

No comments yet»

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: